keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Hyvä, paha yksinäisyys

     Jokainen ihminen kaipaa toisen ihmisen läheisyyttä. Meillä on tarve tuntea olevamme jollekin toiselle ihmisille tärkeä ja samalla meillä on tarve tuntea toinen ihminen läheiseksi ja tärkeäksi. On myös todistettu että jokainen ihminen kokee joskus yksinäisyyden tunteita. Tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, onko ihmisellä seuraa. Ihminen voi olla yksinäinen vaikka hänellä olisi paljon ystäviä. 
     Sana "yksinäisyys" koetaan yleensä negatiivisena ja onkin tutkittu, että yksinäisyys johtuu yleensä jonkin tärkeän suhteen katkeamisesta. Yksinäisyyden taustalla saattaa olla esimerkiksi eri paikkakunnalle muuttaminen, kuolema tai avioero. Esimerkiksi avioero voi johtaa helposti yksinäisyyteen, koska tuttu päivärytmi muuttuu ja ei enää olekaan sitä samaa ihmistä johon tukeutua. Useimmiten tälläinen yksinäisyys voidaan voittaa, kun elämään tulee muuta sisältöä ja uusia ihmisiä ja sosiaalisia kontakteja. 
      Sinkkuus koetaan myös helposti yhtenä yksinäisyyden muotona. On tutkittu, että on kaikista vaarallisinta on elää keski-ikäisenä sinkkumiehenä. Sinkut turvautuvat helpommin alkoholiin rakkauden puuttuessa elämästä ja saattavat masentua. On tietenkin mahdollista, että ihminen nauttii sinkkuudestaan ja ei koe itseään yksinäiseksi. Esimerkiksi nuoret eivät yleensä koe itseään yksinäisiksi, vaikka olisivatkin sinkkuja, koska heillä on yleensä kaveripiiri turvaverkkona. Onkin erittäin tärkeää, että nuorilla on hyvät kaveripiirit, koska nykyaikana ollaan huolissaan nuorien syrjäytyneisyydestä. 
     Sinkkuudesta seuraava yksinäisyyden muoto on perheettömyys. On vaikeaa olla tuntematta itseään yksinäiseksi aikuisiällä, jos ei ole ketään jolle tuntisi olonsa tärkeäksi ja läheiseksi. Tai jos lapsi jää orvoksi on hyvin todennäköistä että hän masentuu ja tuntee olonsa yksinäiseksi, koska vanhemmat ovat yleensä lapsen elämän tukipilarit. 
     Yksinäisyys voi myös johtua esimerkiksi ihmisen omasta ujoudesta tai vaikkapa aspergerin syndroomasta. Yksinäisyys myös ruokkii helposti itseään, kun ihminen käy miettimään miksei hän onnistu ihmissuhteissaan yhtä mallikkaasti kuin muut, hän voi ahdistua ja ei uskalla enää tuoda itseään esille sosiaalisissa tilanteissa. 
     Yksinäisyys ei aina tarkoita huonoja asioita, se voi sisältää myös paljon hyvää. Yksin ollessa on helpompia keskittyä ja saa parempia tuloksia kuin hälyn keskellä. Jokainen ihminen tarvitsee oman levähdys hetkensä, jolloin hän saa olla aivan rauhassa ja miettiä omaa elämäänsä. Se ei tarkoita ihmisen olevan välttämättä yksinäinen, jos hän haluaa joskus olla omassa rauhassa. 

1 kommentti: