perjantai 27. syyskuuta 2013

Tiivistelmä Mikko Puttosen "Lue romaani, tajuat muita" - artikkelista

     "Lue romaani, tajuat muita" on Mikko Puttosen Tiede-lehteen joulukuussa 2012 kirjoittama artikkeli, missä Puttonen käsittelee fiction positiivisia vaikutuksia ihmisiin.
     Artikkelissaan Puttonen kertoo romaanien ja novellien opettavan toimimaan muiden ihmisten kanssa, eli kirjojen lukeminen opettaa ihmiselle sosiaalisia taitoja. Puttonen myös kertoo ahkeran lukijan oppivan paljon ja lukeminen lisää mielikuvitusta. Fiction lukeminen myös vähentää Puttosen mukaan stressiä ja kirjan henkilöihin samaistuminen voi muuttaa lukijan käyttäytymistä ja mielipidettä joitain asioita kohtaan. Lukeminen siis kasvattaa myös suvaitsevammaksi.
     Fiction lukeminen myös kartuttaa lukijan sanavarastoa, kertoo Puttonen, onhan kirjoitettu kieli ylivoimaisesti paras uusien sanojen lähde. Uusia sanoja oppii, koska lukiessa kohtaa useammin uusia sanoja kuin esimerkiksi puhutussa kielessä. Lukijan ajattelutapa myös kehittyy hänen vastaanottaessaan kirjoittajan sanomaa, jota hän vertaa aiemmin hankkimaansa tietoon ja rakentaa omaan ajattelutapaansa.
     Fiction lukemisen edut ovat perusteltuja ja monesti tutkittuja asioita, esimerkiksi monet yliopistojen professorit, kuten Keith Oatley, ovat tutkineet lukemisen hyötyjä. Oatley tutki fiction lukemisen vaikutusta sosiaalisen elämän taitoihin, kun taas Maryanne Wolf tutki kuinka syventävä lukeminen liittyy ajattelun kehittymiseen. Wolf on ollut huolissaan nykyajan internetin suosion kasvusta ja kuinka verkkolehtiä luetaan tavallisten sijaan entistä enemmän ja pikaselailu netissä ei kehitä lukijan omaa ajattelua samalla tavalla, kuin aidon kirjan tai lehden lukeminen.

1 kommentti:

  1. Tekstistäsi huomaa, että olet lukenut Puttosen artikkelin huolellisesti.

    Fiktio kirjoitetaan suomeksi k:lla, ei c:llä. Tiivistelmässä ei myöskään ole tapana käyttää selostavia ilmauksia (Puttosen mukaan..., Puttonen toteaa...) vaan nämä kuuluvat referaattiin.

    Kielessä on joitakin epäsymmetrisiä virkkeitä.

    VastaaPoista